Лохвицька районна рада

Без пам’яті не буде майбуття

Переглядів: 904


 

8 травня в Лохвиці біля Меморіалу Землякам, полеглим на фронтах Другої світової війни, відбувся урочистий мітинг з нагоди  Дня пам’яті та примирення і 71-ї річниці перемоги над нацизмом.

Вшанувати величний подвиг українського народу у роки війни прийшли керівники району, учасники АТО, представники трудових колективів та учнівської молоді, засобів масової інформації, небайдужі жителі лохвицької громади. Найпочеснішими учасниками мітингу були, звичайно ж,  люди старшого покоління – ветерани війни і праці, учасники бойових дій, діти війни – ті, кому та страшна війна і тяжка повоєнна відбудова досі глибоким болем відзивається у душах і серцях.

Поминальну службу за загиблими на фронтах Другої світової провів настоятель Благовіщенського храму протоієрей Михаїл Товстяк.

Про мужність, стійкість і небачений героїзм наших воїнів, про нелюдські випробування та втрати, які поніс наш народ, говорили у своїх виступах голова районної ради Анатолій Храпаль, голова районної державної адміністрації Володимир Рязанов, міський голова Лохвицької міської ради Віктор Радько, військовий комісар Лохвицького районного військового комісаріату Сергій Ніколаєнко, голова районної ради ветеранів Андрій Яременко, учень Лохвицької гімназії № 1 Максим Дунаєвський.

- Друга світова для української нації стала неймовірно  складним випробуванням. Не маючи власної держави, українці змушені були воювати під різними прапорами, на різних, часто протилежних фронтах. Десять мільйонів життів – ось та страшна ціна, яку заплатила Україна за свою свободу. Серед них і вісім тисяч наших земляків, жителів Лохвицького краю, які навіки залишились солдатами тієї війни. І скільки б не минуло десятиліть від переможного травня сорок п’ятого, глибока вдячність та скорбота за загиблими житиме в пам'яті поколінь, адже це біль кожної родини, кожного з нас і так буде завжди, - наголосив Анатолій Храпаль.

Пролунало також звернення до жителів Лохвиччини від онуків та правнуків Михайла Кирпоноса, головнокомандувача Південно-Західного фронту, який загинув на нашій землі в урочищі Шумейкове  у далекому 1941-му.

Військовий комісар Лохвицького районного військового комісаріату Сергій Ніколаєнко у своєму виступі наголосив, що славні традиції захисників і визволителів Батьківщини 1941-1945 років нині достойно продовжують  учасники антитерористичної операції на Сході. Він нагородив нагрудними знаками наших земляків, учасників АТО за зразкове виконання бойових завдань під час проходження військової служби в зоні АТО на території Донецької та Луганської областей та вірність військовій присязі.

Присутні вшанували пам’ять полеглих хвилиною мовчання та поклали квіти до підніжжя пам’ятника.

Того ж дня Анатолій Храпаль відвідав Меморіальний комплекс  воїнам Південно-Західного фронту в урочищі Шумейкове та взяв участь в обласному святі «Обереги пам'яті», присвяченому 71-й річниці перемоги над нацизмом у Європі, Дню пам’яті і примирення та Дню Перемоги.

Віддати данину пам’яті воїнам Південно-Західного фронту, які у вересні 1941-го мужньо стояли тут на смерть,  прибули  керівник апарату, заступник голови Полтавської обласної державної адміністрації Микола Білоконь, начальник Управління культури Полтавської облдержадміністрації Геннадій Фасій, голова районної державної адміністрації Володимир Рязанов,  учасники антитерористичної операції, делегації з інших районів Полтавщини, жителі та гості Лохвицького краю.

Учасники свята хвилиною мовчання вшанували пам'ять загиблих воїнів, а до підніжжя величного монументу та місця загибелі командувача Південно-Західним фронтом, Героя Радянського Союзу, генерал-полковника Михайла Петровича Кирпоноса в знак вічної шани та пам’яті лягли квіти. Протоієрей Михаїл  відслужив громадську панахиду за загиблими бійцями.

За доброю традицією ветерани скуштували солдатської каші із польової кухні і поділилися спогадами про лихо війни, пережите 70 років тому.

Впродовж всього свята незабутні емоції  присутнім дарували професійні та аматорські творчі колективи нашого району. Насамкінець учасники дійства випустили в небо сині і жовті кульки з побажаннями миру, добра і злагоди нашому багатостраждальному народу. 

 

   



« повернутися до списку новин