Лохвицька районна рада

Обговорили питання децентралізації

Переглядів: 885

5 липня у великому залі засідань районної ради за участі голови районної ради Анатолія Храпаля та першого заступника голови районної державної адміністрації Ольги Папірненко відбувся семінар-навчання  для голів міськсільрад  району на тему практичних аспектів реалізації децентралізації. Перед присутніми виступили викладач, експерт Інституту політичної освіти Олександр Солонтай та голова Пирятинської об’єднаної територіальної громади Олексій Рябоконь.

На початку роботи голова районної ради Анатолій Храпаль зазначив, що хоча очільники громад Лохвиччини вже вивчали практичний позитивний   досвід об’єднання громад під час робочої поїздки до Клепачівської об’єднаної територіальної громади Хорольського району, однак у багатьох залишаються запитання стосовно створення об’єднаних територіальних громад. 

Дати вичерпні відповіді на ці питання і намагалися у своїх виступах доповідачі. Так, зокрема, експерт Інституту політичної освіти Олександр Солонтай розповів про теоретичні аспекти об’єднання громад, критерії оцінки спроможності територіальної громади,  формування перспективних планів. Він детально зупинився на питаннях фінансової підтримки від держави шляхом надання громаді субвенцій на освіту і медицину та охарактеризував основні джерела доходів самої об’єднаної громади.

Разом з тим, він звернув увагу присутніх, що об’єднання громад - це лише один із аспектів реформи децентралізації. Він також охарактеризував інші її аспекти  та наголосив, що кожна громада, виходячи виключно із власних можливостей, повинна вирішувати, яким шляхом їй рухатися  у процесі децентралізації.

Голова Пирятинської об’єднаної територіальної громади Олексій Рябоконь поділився власним досвідом проходження процесу об’єднання, розповів про труднощі та переваги, які отримала очолювана ним об’єднана громада.

Голови міських та сільських рад мали можливість задати доповідачам свої запитання. Більшість із них стосувалися земельних проблем, наповнення бюджетів об’єднаних громад та передачі їм повноважень від органів державної влади.

Підсумовуючи роботу, голова районної ради зазначив, що, як виявив цей семінар,  у людей існує ще дуже багато невірних стереотипів стосовно реформи та її наслідків.

- Сподіваюсь, що після сьогоднішньої зустрічі сільські і міські голови глибше зрозуміють суть процесу децентралізації і поділяться новою інформацією з жителями своїх громад, – сказав Анатолій Храпаль.

 



« повернутися до списку новин