Лохвицька районна рада

Координаційна рада при голові районної ради: обмін досвідом об'єднання громад

Переглядів: 891

14 червня голова районної ради Анатолій Храпаль провів засідання Координаційної ради з питань місцевого самоврядування при голові районної ради. У його роботі взяли участь очільники Лохвицької  міської та сільських громад району, а  також голова Пирятинської об’єднаної територіальної громади Олексій Рябоконь. 

 Очолювана ним громада належить до 10 перших об’єднаних громад Полтавщини, які приєдналися до процесу децентралізації. Ще 13 серпня 2015 року Полтавська обласна рада прийняла рішення про створення цих  територіальних громад. До складу  об’єднаної громади ввійшли Пирятинська міська та Олександрівська сільська ради.

Основною метою засідання був обмін досвідом впровадження законодавства України про добровільне об’єднання територіальних громад. Олексій Рябоконь детально розповів про досвід проходження етапу об’єднання, його складнощі та переваги, які отримала громада в результаті. Він відповів на численні запитання присутніх голів сільських рад району, які стосувалися, здебільшого, практичного застосування деяких засад Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад», а також критеріїв спроможності громади, механізмів фінансування, функцій та повноважень об’єднаної громади.

Таким чином, засідання Координаційної ради пройшло досить змістовно та продуктивно. Насамкінець голова районної ради Анатолій Храпаль висловив переконання, що набутий досвід використовуватиметься  у подальшому, у разі об’єднання територіальних громад Лохвиччини. Разом з тим, він підкреслив, що кожне село, кожна громада району повинна виключно самостійно вирішувати, чи мають вони реально всі фінансові, кадрові, земельні ресурси для того, щоб забезпечити всі функції, виконати всі повноваження об’єднаної громади, а отже створити комфортні умови для проживання її мешканців. 

Члени Координаційної ради одностайно підтримали пропозицію голови районної ради щодо проведення семінару-навчання з вивчення законодавчих актів України щодо децентралізації та особливостей їх практичного впровадження.  Крім того,  з метою більш детального знайомства з  досвідом об’єднання громад, Координаційна рада прийняла рішення про проведення найближчим часом виїзного засідання на базі Клепачівської об’єднаної громади Хорольського району.



« повернутися до списку новин